dinsdag 28 november 2017

Herfstmoois - bessen

Alsof ze nog geen afscheid willen nemen van de zomer hebben de bessen in de herfst de meest fleurige kleuren.

Neem nou deze leuke roze vruchtjes met oranje bessen erin, een maand geleden op de foto gezet. Ze groeien aan een struik die kardinaalsmuts heet (grappig genoeg opent de Wikipedia pagina over kardinaalsmuts met de melding 'Dit artikel gaat over planten. Voor het hoofddeksel van een kardinaal, zie Kardinaalshoed'). In elke vrucht zitten vier bessen.Deze witte sneeuwbessen noemde ik vroeger klapbesjes, omdat je ze zo lekker kon fijnknijpen tussen je vingers of platstampen op de grond.


Aan het paadje achter onze achtertuin staan bijna allemaal dezelfde struiken, helemaal rondom de speeltuin. Je zou je kunnen afvragen waarom er op welke plek wat voor struiken worden geplant. In ieder geval weet ik sinds ik hier woon dat prikstruiken om een speelveldje heen niet bevorderlijk zijn voor het voetballen. Of liever gezegd de voetballen - ze raken vroeger of iets later allemaal lek. Laatst werden de struiken gesnoeid en die week hadden we maar liefst drie fietsbanden te plakken vanwege de achtergebleven stekels.

Maar goed, ik bekeek ze eens wat wat beter en zocht uit wat voor struiken het zijn. Het zijn zuurbessen en zoals de naam al zegt zijn de rode besjes die er in de herfst aan groeien nogal zuur. Je schijnt er jam van te kunnen maken, maar dat lijkt me een aardige klus, aangezien het kleine besjes zijn met meer pit dan vruchtvlees.De mooiste van allemaal vind ik wel de feloranje lampionplant. Op het eerste gezicht lijken dit geen bessen, maar toch zit in elk lampionnetje een ronde oranje bes verstopt.
1 opmerking:

  1. De bessen van de vuurdoorn hebben ook zo'n prachtige herfstkleur. Nu er bijna geen merels zijn (virusziekte), blijven ze er ook veel langer aanzitten.

    BeantwoordenVerwijderen